Jak dom może pomóc nam w zdrowym odżywianiu?
Wiosna i lato to doskonały czas, by wprowadzić w swoim domu zdrowe nawyki żywieniowe, które przynoszą korzyści w postaci lepszego zdrowia i kondycji. Dieta także ma ogromny wpływ na środowisko naturalne – zaczynając od produkcji żywności i opakowań, a kończąc na ich utylizacji. Dokonując świadomych wyborów, możemy ograniczyć negatywny wpływ tych procesów na klimat i przyczynić się do tworzenia bardziej zrównoważonego życia na co dzień.
Warto pamiętać, że nie trzeba przechodzić na weganizm i rezygnować z mięsa całkowicie, żeby dokonywać rozważnych wyborów przynoszących korzyść nam wszystkim. Roślinne potrawy to nie tylko odkrywanie nowych smaków, zabawa i pomysłowość w kuchni, nieskończoność pomysłów na kolejne smaki, ale przede wszystkim troska o nasze własne zdrowie i planetę . Na rynku dostępnych jest wiele gotowych dań i specjałów, które mogą okazać się pomocne w wypróbowywaniu nowej diety roślinnej oraz szukaniu inspiracji na przepisy. W odświeżonym menu restauracji i sklepiku szwedzkim IKEA znajdziemy szereg roślinnych potraw oraz produktów powstałych w odpowiedzialny sposób, w trosce o naszą planetę. Klopsiki roślinne HUVUDROLL są równie pyszne i soczyste jak ich kultowe mięsne odpowiedniki. Jednak ślad klimatyczny ich produkcji jest aż o 96% mniejszy! Klopsików roślinnych lub warzywnych możemy spróbować w towarzystwie wegańskiego sosu pieczeniowego i klasycznej borówki. Biorąc jednak opcję dań gotowych – mrożonych – możemy połączyć je z ulubionymi warzywami, których szczególnie w sezonie letnim nie brakuje.
IKEA stara się wspierać bardziej zrównoważone metody hodowli poprzez IKEA Food Better Programmes. Better Programmes stanowią podstawę globalnej wizji IKEA Food, zakładającej bardziej zrównoważoną hodowlę zwierząt dla wszystkich najważniejszych gatunków w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Marka swoje zaangażowanie pokazuje również realizując Program Better Chicken. Przedsiębiorstwa, biorące w nim udział, wprowadzają nowe zasady do hodowli, kierując się odpowiedzialnością za jakość mięsa, zrównoważony rozwój i lepsze warunki bytowe zwierząt hodowlanych. Pełne wdrożenie IKEA food Better Programmes obejmujących wszystkie gatunki zwierząt zakończy się do 2025 roku.
Na świecie co roku wyrzuca się 1,3 miliarda ton żywności, w Polsce aż 9 mln ton. IKEA od kilku lat szuka sposób na ograniczenie marnowania w swoich sklepach. Żeby osiągnąć ten cel uruchomiony został program Food Waste Watcher, dzięki któremu w ciągu 18 miesięcy udało się uratować 18 ton jedzenia (40 000 posiłków).
A co możemy zrobić w domu? Zachowanie pozostałego po posiłku jedzenia na później ma duży wpływ na zmniejszenie tej liczby. Dlatego w IKEA możemy znaleźć tak szeroki wybór artykułów do przechowywania żywności. Przezroczyste pojemniki PRUTA z zielonymi przykrywkami doskonale spełnią to zadanie, ale również są doskonałym rozwiązaniem na piknik lub wycieczkę, gdzie zabieramy prowiant. Można je wkładać jeden w drugi, aby oszczędzić miejsce.. Żaroodporne szklane pojemniki z serii IKEA 365+ nie tylko utrzymają nasze jedzenie w świeżości przez dłuższy czas, ale można je stosować także jako naczynie do pieczenia lub podgrzewania potraw. Dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach, tak aby każdy mógł dobrać odpowiednią ilość pod swoje potrzeby i rozmiary lodówki. Dzięki szczelnemu zamknięciu i przechowywaniu w lodówce, potrawy nie zmarnują się i doskonale nadawać się będą do podgrzania i podania na szybki posiłek w innym dniu. Szwedzi nazywają takie danie „pyttipanna”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „małe kawałki na patelni”. Zwykle takie resztki uzupełnia się sadzonym jajkiem. Do odgrzewania możemy użyć woka z pokrywką HEMLAGAD, który na pewno zmieści więcej niż zwykła patelnia lub jeśli chcemy, aby danie było bardziej lekkostrawne – można wykorzystać garnki do gotowania na parze. W IKEA znajdziemy uniwersalny wkład, do gotowania KLOCKREN dostępny w kilku rozmiarach i wykonany z nierdzewnej stali – trwałej i łatwej do utrzymania w czystości. Żeby podczas gotowania to, co potrzebne było pod ręką skorzystajmy z wózka na kółkach RÅSKOG. Pomieści nie tylko łyżki, słoiki czy przyprawy, ale także świeże zioła, które nadadzą potrawom wspaniałego smaku!
Warto interesować się źródłem pochodzenia wybieranych produktów nie tylko ze względu na ich jakość, ale też na warunki w jakich powstały i jaki wpływ miała ich produkcja na środowisko. Wybierając spośród żywności roślinnej, m.in. tej dostępnej w sklepiku szwedzkim IKEA, możemy być pewni, że kupujemy odpowiedzialnie. Oprócz szeregu wegańskich alternatyw takich jak klopsiki, warzywne hot-dogi KORVMOJ, czy kawior z wodorostów SJÖRAPPORT znajdziemy też organiczne dżemy i marmolady. W zrównoważonej uprawie rzepaku pola nie są opryskiwane pestycydami ani nawozami sztucznymi. Korzystają na tym pszczoły i inne owady, które w ramach podziękowania ochoczo zapylają kolejne rośliny. Oprócz ochrony bioróżnorodności, rolnictwo organiczne pomaga też zadbać o glebę.
Aby zatroszczyć się o własne zdrowie, poza zdrową dietą, trzeba również pamiętać o piciu minimum 2 litrów wody dziennie. Butelka wielorazowa o określonej pojemności pomaga wypić określoną ilość płynów, dodatkowo ograniczając zużycie plastiku, ponieważ zamiast kupować kolejny j napój w jednorazowym opakowaniu sięgamy do własnej torby.
Więcej pomysłów na życie w duchu zrównoważonego rozwoju znajdziecie na IKEA.pl oraz IKEA - Powitaj nowe, zdrowe nawyki w Twojej kuchni na wiosnę.